Dnia 10 kwietnia 2025 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbył się konkurs „Wielkanoc po krakowsku”, który cieszy się dużą popularnością wśród młodzieży. Była to już XI edycja konkursu, który od lat stanowi ważne wydarzenie w życiu całej społeczności szkolnej.
„Wielkanoc po krakowsku” jest wspaniałą okazją dla młodzieży, by połączyć swoje pasje z szacunkiem do tradycji. Młodzi kucharze, cukiernicy oraz piekarze tworzyli popisowe dzieła sztuki cukierniczej i kulinarnej nawiązujące do zwyczajów wielkanocnych. Uczestnicy mogli zaprezentować swoje zdolności kulinarne w trzech różnych kategoriach: wyroby piekarskie, wyroby cukiernicze oraz wyroby gastronomiczne. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik i piekarz mogli również wyroby przygotować w zakładzie pracy, w którym odbywają praktyczna naukę zawodu i zaprezentować je podczas konkursu.
Młodzież, biorąca udział w konkursie ma szansę nie tylko wyrazić swoją kreatywność w kuchni, ale także pokazać przywiązanie do lokalnych zwyczajów i chrześcijańskiej symboliki, które od wieków towarzyszą obchodom Świąt Wielkanocnych.
Zmagania uczestników konkursu oceniało jury ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w składzie:
- Jakub „Komar” Antoniszak
- Łukasz Grabowski
- Krzysztof Gwóźdź
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli:
- Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka
- Małopolski Kurator Oświaty dr Gabriela Olszowska
- Prezydent Miasta Krakowa dr Aleksander Miszalski
- Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
- Krakowska Kongregacja Kupiecka
- Auchan
- Przetwórstwo Mięsne Płatek
- Piekarnia i Cukiernia Buczek
Patronat merytoryczny:
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Patronat medialny:
- TVP 3 Kraków
- Miejska Platforma Internetowa Magiczny Kraków
- Prowincja św. Antoniego z Padwy i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych w Krakowie
Laureatom konkursu nagrody ufundowali:
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Krakowska Kongregacja Kupiecka
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Sieć hipermarketów Auchan
- Cech Rzemiosł Spożywczych
- Fundacja Brat Słońce
- Rada Rodziców przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Wyniki konkursu
Kategoria: Cukiernik
- I – Kostenko Daryna – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- II – Marchuk Yuliia – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- III – Pietrzyk Julia – Branżowa Szkoła I stopnia nr 30 w Krakowie
Kategoria: Kucharz
- I – Niewiara Wiktoria – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- II – Kozyra Joanna – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- III – Kurczab Oliwia – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
Kategoria: Cukiernik – wyrób wykonany u pracodawcy
- I – Żytniak Julia – Piekarnia i Cukiernia Buczek
- II – Swornik Katarzyna – Kawiarnia Noworolski
- III – Popik Anastasiia – Piekarnia Chmura
Kategoria: Piekarz – wyrób wykonany u pracodawcy
- I – Knap Mateusz – Piekarnia Czajczyk
- II – Kurbiel Krzysztof – Auchan
- III – Kozieł Damian – Auchan